Keuken Trends | Groeiende Keukens!
Groeiende Keukens
Eigen Kruiden & Groente Kweken in de Moderne Keuken
Wie wilt er nu niet dichterbij de natuur leven, zelf groenten verbouwen en eieren eten van eigen kippen? Helaas lukt dat door drukke banen en een hectisch gezinsleven, niet altijd.
Gelukkig maken een paar slimmeriken het leven in de stad steeds groener, voor zowel mens als dier. Zo geeft Business4Bees (B4B) de verdwijnende honingbij een steuntje in de rug en helpt haar te overleven door bijenkasten te plaatsen en bijvriendelijke bloemen te planten in de stad. De Dakdokters benutten ongebruikte, lege daken en toveren ze om tot tuinen waar groenten worden verbouwd. En Stichting Stadsboeren geeft tijdelijke invulling aan braakliggende stedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit- en bloementuinen die open zijn voor het publiek. Op deze manier wordt de stad gezonder en op den duur zelfvoorzienend.
Het lijkt misschien lastig om deze groene filosofie zelf in praktijk te brengen. Maar door middel van moderne apparatuur, DIY-boeken en andere technologische snufjes wordt het je makkelijk gemaakt deze levensstijl op kleine schaal thuis en in eigen keuken toe te passen. En daar heb je geen groene vingers voor nodig! De nieuwe keuken vormt de link tussen design, onze behoeftes, het voedsel dat we eten en waar dat vandaan komt. Hierdoor wordt de keuken een sociale plek voor groei!
Farm Kitchen: groen in eigen keuken
Tijdens de designweek in Londen integreren designstudio’s Architecture and Food (A&f) en Mette microagricultuur in de keuken.
Simpeler gezegd: handige technologische snufjes om groenten en kruiden te verbouwen op en rond het aanrecht. Ze werkten samen met verschillende ontwerpers die het buitenleven naar binnen halen.
Zo ontwierp het Italiaanse label Bulbo de terracotta lamp Cynara, die met LED-groeilichten de ideale omstandigheden voor planten creëert. Flip and Tumble bedacht potjes van gerecycled vilt die, opgehangen aan de muur, zorgen voor een verticale kruidentuin. De plantenbak van Modern Sprout past in de vensterbank. Het geautomatiseerde hydroponics systeem, waarbij plantjes in kleikorrels en water groeien in plaats van aarde, zorgt voor de meest efficiënte toevoer van voedingstoffen. Gaggenau liet zien dat zijn stijlvolle keukenapparatuur gecombineerd met ruwe materialen goed in deze groene designomgeving past.
Slimme kruiden
Geen groene vingers? Niet gevreesd! Met de Smart Herb Garden blijven kruidenplantjes wél leven, zonder dat u er moeite voor doet.
Ook in een kleine of donkere keuken wordt kruiden verbouwen een eitje door middel van het ledlicht, waterreservoir, sensoren en pompjes die in deze plantenbak zijn verwerkt. Maar wat er echt voor zorgt dat kruidenplantjes geen vroegtijdige dood sterven, is de nanotechnologie die verwerkt is in de potgrond. Die zit, samen met de zaden voor bijvoorbeeld basilicum of tijm, in de cartridges waar er drie van in de pot passen. Sensoren meten wat de plantjes nodig hebben en doen de rest van het werk. Het enige wat je hoeft te doen is de Smart Herb Garden van stroom voorzien en het waterreservoir vullen: eigen kruiden verbouwen wordt kinderspel.
Koken zoals u het wilt waar u maar wilt
In 1926 ontwikkelde Margerete Schütte-Lihotzky de zogenoemde ‘Frankfurter keuken’, de eerste gestandaardiseerde keuken als vaste eenheid in huis.
Die moest het huishouden efficiënter en economischer maken. Bijna 90 jaar later ontwerpt Killian Schindler een mobiele keuken voor N by Naber: een keuken die juist niet verbonden is aan één ruimte. De Concept Kitchen bestaat uit verschillende flexibele elementen van roestvrij staal die elke ruimte omtoveren tot keuken. Want tegenwoordig koken we niet alleen meer thuis, maar ook op kantoor, in de studio of in de tuin. De witte, minimalistisch ontworpen keuken is gebaseerd op vijf modules: een werkoppervlak, gootsteen, opslagrek, slagersblok en een technisch blok. Het ontwerp is met zijn simpele esthetiek en strakke frame makkelijk aan te passen aan iedere levens- en kookstijl.
Kasteel met designlabel
Johan Bouman en Pieter Franssens renoveerden een kasteel in de Franse Bourgogne en toverden het om tot designhotel Château de la Resle.
De heren nodigden Nederlandse ontwerpers uit om nieuwe producten te ontwikkelen voor in het hotel én de online shop. De eerste collectie van dit nieuwe designlabel bestaat uit producten voor gebruik op en om de tafel. En met ontwerpers waarvan de roots veelal in Brabant liggen, eet u met dit servies en tafellinnen ook met wat van dichtbij komt.
Zo maakte Roderick Vos de imposante keuken in het kasteel, waar hij staal met eikenhout en strakke lijnen met ronde vormen combineert. Deze eigenschappen zijn ook terug te zien in zijn Saint Germain snijplanktafeltjes. Voor iedere organisch gevormde plank is een aluminium onderstel gemaakt. Hiermee transformeer je de snijplank direct in een bijzettafel voor het aperitief!
Ontwerperstrio De Intuïtiefabriek ontwierp een ontbijtservies van spierwit porselein. De deels geglazuurde objecten vormen kleine sculptuurtjes op tafel, waarvan de functie soms niet direct duidelijk is. Goed kijken, vasthouden en hier en daar een object omdraaien en je herkent een peper en zout stel of eierdop.
Slordige kopjes
Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers leerden elkaar kennen op de Design Academy in Eindhoven en werken sindsdien samen.
Met hun gezamenlijke voorliefde voor ‘kliederen, kleuren en kopjes’ lag een collectie van porselein voor de hand. Iets wat niet opgaat voor het maakproces. Alissa + Nienke experimenteren erop los met pigment dat ze door vloeibare klei laten stromen op het moment dat ze die in de mal gieten. Zo blijft de productietechniek zichtbaar in de porseleinen kopjes die soms strak zijn en soms kliederig, maar altijd kleurrijk en uniek.
Meer ruimte voor de bewegelijke kok
Een fornuis of keramische kookplaat zijn verleden tijd met de geïntrigeerde pitten van PITT-Cooking.
De individuele branders liggen op het werkblad en kunnen op verschillende manieren gepositioneerd worden. Je kunt op deze manier ook verschillende grote pannen naast elkaar gebruiken, zonder ruimtegebrek. Zo krijgt koken een volledig nieuwe dimensie en wordt je zelf de ontwerper van je favoriete kookplek. De pitten zijn nog makkelijk schoon te maken ook!
Een pan voor het leven
Het Franse Le Creuset maakt al sinds 1925 de perfecte pan van geëmailleerd gietijzer.
Bij veel mensen vooral bekend in oranje of rood en daardoor een beetje retro. Het is tijd om dat beeld te laten varen, want de pannen en ander kookgerei in keramiek en siliconen zijn er in allerlei modekleuren. De nieuwste toevoeging: trendkleur van 2014 amethist met een matte finish. In de serie die verder bestaat uit katoenwit, sisalbeige en mineraalblauw zijn de pannen dus helemaal van deze tijd én van de toekomst. Want met de levenslange fabrieksgarantie en geschiktheid voor moderne warmtebronnen als hete ovens en inductie hoef je nooit meer een nieuwe pan te kopen.
Alles onder één knop
Het liefst zetten we thuis net zo’n lekkere kop koffie een echte barrista: van versgemalen bonen en met perfect opgeschuimde melk.
Maar in de vroege ochtend waarin er bovendien altijd te weinig tijd is, willen we graag gewoon heel snel een bakkie. Klinkt bekend? Dan staat de oplossing op u te wachten in het Keukenhuys De Tweede Kamer in Kaatsheuvel. Die presenteert als eerst in Nederland de TopBrewer van Scanomat. De TopBrewer is uw geautomatiseerde huis-barrista, in de vorm van een kraan ingebouwd in het aanrecht. Hij wordt bediend met de bijbehorende app voor smartphone of tablet, maar is ook leverbaar met bedieningspaneel. Macchiato, cappucino of koffie verkeerd en allemaal versgemalen: het is geen probleem. De kleine melkschuimer zit verstopt in het uiteinde van de kraan, die zich bovendien zélf schoonmaakt. Je hoeft je hand letterlijk nergens meer voor om te draaien, óók niet voor koud of heet water of stoom (om mee te koken), dat kan deze supersonische kraan namelijk ook.
Bron: Perscentrumwonen.nl